Bescherm onverhard wandelen

Wandelen is gezond en leuk. Bijna alle Nederlanders wandelen wel eens, het liefst onverhard. Een onverharde ondergrond zorgt voor schokdemping en geeft het gevoel ‘in het landschap’ te zijn. Wandelaars houden van smal, kronkelig en onverhard, van klaphekjes en overstapjes. Die maken een wandelpad aantrekkelijker. Daarnaast heeft het onverharde pad cultuurhistorische waarde en is er meer biodiversiteit rondom onverharde paden dan rondom geasfalteerde paden.

Op deze pagina verzamelen we alle informatie die kan helpen bij het beschermen van onverhard wandelen. Denk daarbij aan nieuwsartikelen, best practices, juridische documenten of visies. De ontwikkeling van deze toolbox kunnen we niet alleen. Heb jij informatie die kan helpen bij het beschermen van onverhard wandelen? Of kun je juist hulp gebruiken bij het beschermen van een specifiek onverhard pad? Neem dan contact op.

Contactformulier toolbox

Belang van onverhard wandelen

Onverhard Aardenburg 2.jpg

Wandelbeleving

Meer wandelcomfort, betere landschapsbeleving, minder drukte, minder hinder, meer veiligheid en verrassender.

Ontdek onverharde paden Ontdek onverharde paden
Water.jpg

Biodiversiteit

Uit onderzoek blijkt dat er meer en bijzondere soorten leven langs onverharde paden dan bij asfaltwegen.

Zie blog over biodiversiteit en zandpaden Zie blog over biodiversiteit en zandpaden
Cultuurhistorisch.jpg

Cultuur historisch

Vele grasdijken, zandwegen en kerkenpaden vertegenwoordigen een stukje cultuurhistorie en zijn meer één met het landschap.

Zie blog over cultuur historische waarde Zie blog over cultuur historische waarde

Terugblik campagne Ode aan onverhard wandelen

In oktober '21 bracht Wandelnet samen met enthousiaste wandelaars een Ode aan onverhard wandelen. Foto's en filmpjes op de mooiste onverharde paden werden gedeeld met #ikwandelonverhard

Terugblik campagne

'Bescherm onverhard wandelen' is in samenwerking met:

TeVoet-logo

TeVoet ziet zichzelf in Nederland als dé vereniging voor genieters en hoeders van het onverharde pad en doet graag mee aan de campagne ‘Ode aan het onverhard wandelen’. TeVoet behartigt al meer dan 25 jaar de belangen van de recreatieve wandelaar en zet zich in voor behoud, verbetering en uitbreiding van onverharde paden. Zij streeft naar een wandelinfrastructuur die goed toegankelijk en bewegwijzerd is en die de mogelijkheid biedt cultuurhistorische en landschappelijke waarden te beleven. De vereniging staat ten dienste van de actieve leden, maar bestaat ook bij de gratie van deze leden. TeVoet draait volledig op vrijwilligers. Het zwaartepunt van de activiteiten ligt op lokaal en regionaal niveau, de woonomgeving van de leden. Dat is waar bedreigingen en kansen zich doen voelen en waar richting verantwoordelijke overheden ook tijdig gereageerd moet worden. Waar mogelijk bundelt zij krachten met andere partijen en niet in de laatste plaats stichting Wandelnet.

Tot en met december heeft TeVoet een speciale actie om voordelig lid te worden.

Wandelingen Te Voet