5x wandelen in Zeeland over minder bekende paden
Het Krijtlandpad, het Pieterpad, het Grenslandpad, het Marskramerpad, allemaal mooie en alom bekende Lange-Afstand-Wandelpaden. Maar waar vind je de minder bekende wandelroutes, de stille pareltjes. In deze serie zullen de komende maanden de provincies bezocht worden. Tips van de kenners in het gebied.
In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953, inmiddels 70 jaar geleden, teistert een stormvloed de provincie Zeeland. Het Zeeuwse deltalandschap is gevormd door de strijd tussen land en water. Historie en moderne techniek smelten hier samen tot een kenmerkend landschap waarin brede stranden, open polders, dijken, mosselen, watersporters, klederdracht, kerken, kreken en deltawerken de toon zetten.
Wandeltip 1: Veerse wateren
Afstand: 13,8 en 8,3 km
Markering: wandelknooppunten en wit-gele tekens van de wandelingen ‘Veerse Watergang’ en ‘de Reede van Middelburg’ (zie routebeschrijving)
Ontdek het verrassende Walcheren met deze tweedaagse OV-stapper (voormalige NS-wandeling), van Middelburg via Veere naar Arnemuiden. Voorbij het historische centrum van Middelburg kom je via het “Brigdamse Padje” op het Zeeuwse platteland. Wandel langs de Veerse Watergang en de Botjeszeekreek, een rust- en broedgebied voor vogels. Vanaf de dijk langs het Veerse Meer is de toren van het vestingstadje Veere al van verre te zien. Langs de Buitenhaven wandel je Veere uit met mooi uitzicht op het stadje en de Grote Kerk. Steek het sluizencomplex over richting Veerse Meer. Beklim de oude zeedijk en wandel gezellig tussen de grazende schapen over de ene na de andere dijk naar Arnemuiden.
Toren Veere © Henrie van Zoggel
Wandeltip 2: Rondje Burgh-Haamstede, De Kop van Schouwen
Wandel door het grootste bos van Zeeland, in natuurgebied ‘De Kop van Schouwen’. Voor je kunt gaan flaneren in de badplaats Haamstede, zie je nog bunkers van de Atlantikwall. De grootste, de Walvisbunker, was commandopost, en is nu een overwinteringsplaats voor vleermuizen. Aan de Oosterschelde is De Plompe Toren het laatste restant van het Schouwse dorp Koudekerke dat in de golven verdween. In de Schelphoek zie je nog een krekengebied.
- Afstand: 16,3 km
- Markering: wit-rood van Nederlands Kustpad 1 en geel-rood van Oosterscheldepad
Wandeltip 3: Rondje Hulst
Afstand: 16,3 km
Markering: Vanaf knooppunt 13 bij de Zestigvoetkreek volgt u de knooppunten 12, 10, 60, 54, 61, 62, 63 en 94. Daarna de wit-rode markering van GR5A
In Hulst, in 2014 uitgeroepen tot mooiste vestingstad van Nederland, heb je zicht over de stadswallen. Onder de stadspoorten betreed je het oude centrum met 68 monumenten. De imposante toren van de Willibrordus basiliek torent hoog boven de meest Vlaamse stad van Nederland uit. Vanuit Hulst over de wallen via het Grenslandpad de stad uit. Na de Zestigvoetkreek over knooppunten langs het waterwingebied Clinge naar de grens met een stukje Dodendraad. Via de GR5A weer terug naar Hulst. Afkortingen mogelijk over de wallen van Hulst (3 km) of vanaf knooppunt 54 (10 km)
Wandelaars met hond © Britta Schmidt
Wandeltip 4: Rondje Anna Jacobapolder
Afstand: 20,1 km
Markering: geel-rood van het Oosterscheldepad
Dit rondje door de polder loopt over het Oosterscheldepad. Deze polder heeft in deze eeuw door de Februaristorm en de Deltawerken grote veranderingen ondergaan. Van de teelt van meekrap naar zilverui, van scheepvaart en visserij naar toerisme. Midden in de Anna Jacobapolder ligt de Bruintjeskreek en onderweg ziet u het Rammegors, een voormalig getijdengebied.
Anna Jacobapolder © Wandelnet
Wandeltip 5: Rondje Sint Maartensdijk
Afstand: 16,3 km
Markering: geen
Honden: aangelijnd toegestaan
Sint-Maartensdijk is een oud havenstadje op het Zeeuwse eiland Tholen. Wandel door vlak polderland, langs een voormalige stroomgeul en over de oevers van het nationale park Oosterschelde. Verrekijker mee, want je hebt kans op bruinvissen.
Eiland Tholen © Niels Kooyman