5x wandelen in de zomer
Het is zomer! Een heerlijk seizoen om te wandelen. De zomer in Nederland kent meestal goed wandelweer en de natuur groeit en bloeit. Wandelnet geeft je vijf tips voor een extra fijne wandeling in de zomer.
Ven in Boswachterij Ruinen © Marleen Lekkerkerk
1. NS-wandeling Waterlinie Culemborg
Start- en eindpunt: station Houten-Castellum - station Culemborg
Afstand: 17,8 km
Markering: paarse pijlen en wit-rood
Een wandeling met veel water, wat al begint binnen de bebouwde kom van Houten. Dan loop je langs het Amsterdam-Rijnkanaal, door het Verdronken Bos en langs een inundatiekanaal (een kanaal waarmee een gebied onder water kan worden gezet). Verder door de uiterwaarden, met zicht op de Lek. Met het veer Culemborg-Schalkwijk, dat het hele jaar door vaart, steek je de Lek over. Culemborg heeft vele monumenten, waarvan je er een aantal passeert als je de route naar het station volgt.
Veerpont Culemborg - Schalkwijk © veerponten.nl
Bekijk NS-wandeling Waterlinie-Culemborg
2. Bloemrijke kalkhellingen in Zuid-Limburg
Start- en eindpunt: Slenaken - Vaals
Afstand: 22 km
Markering: geel-rood
Door de kalk die in Zuid-Limburg in de bodem zit, groeien en bloeien hier andere soorten planten dan in de rest van Nederland. Zo zijn de bijzondere soorten orchideeën beroemd, die vanwege de zonnewarmte vooral op de zuidelijk gerichte hellingen groeien. De hele zomer lang vind je in de kalkgraslanden vele verschillende soorten bloeiende planten, die weer vele soorten vlinders en andere insecten aantrekken. Als je deze etappe 3 van het Krijtlandpad te lang vindt, dan kun je ook de 11,7 km lange rondwandeling Vijlenerbos & Geuldal lopen, die ook langs de kalkhellingen gaat.
Helling in Zuid-Limburg © Marleen Lekkerkerk
Bekijk etappe 3 KrijtlandpadBekijk Roots-wandeling Vijlenerbos & Geuldal
3. OV-stapper Naardermeer
Start- en eindpunt: station Naarden-Bussum
Afstand: 18,4 km
Markering: grotendeels blauwe pijlen, verder wit-rood
Deze rondwandeling volgt grotendeels het 'rondje Naardermeer' van Natuurmonumenten en loopt helemaal om het meer heen. Deze route is het gehele jaar door te lopen, maar in de winter kan het op deze route nog wel eens drassig zijn. In de zomer heb je daar geen last van. En in de zomer kun je genieten van de vele vogels die hier in het zomerhalfjaar verblijven. Je kunt ze o.a. bekijken vanuit twee observatiehutten. En de route komt langs Gasterij Stadzigt, niet alleen een café-restaurant, maar ook een inspirerende ontmoetingsplek en winkel.
Rond het Naardermeer heb je grote kans om een aalscholver te zien © Gerard de Hoog
4. Trekvogelpad etappe 17
Start- en eindpunt: Hoenderloo - Loenen
Afstand: 18,1 km
Markering: wit-rood
Dit is een zeer bosrijke wandeling op de Veluwe, dus je hebt hier voldoende schaduw als het warm is. En mocht het al laat in augustus zijn als je deze wandeling loopt, dan kun je ook op enkele stukjes de bloeiende heide zien. Bij Loenen loop je langs de beek Vrijenbergerspreng. Vanwege het grote hoogteverschil in de spreng werden er twee watervallen aangelegd. Op deze wijze werd een te sterke stroming voorkomen. Het zijn de grootste watervallen van Nederland.
Bloeiende heide op een open plek in het bos © Marleen Lekkerkerk
5. Boswachterspad Meeuwenduinen
Start- en eindpunt: Westenschouwen
Afstand: 11,8 km
Markering: groen
Een zomerse wandeling langs de kust en door de duinen van Schouwen-Duiveland. Verbaas je over dit dynamische duingebied, waar de wind vrij spel heeft. Een tocht over duintoppen, door duinvalleien, bemoste hellingen en langs magnifieke zandverstuivingen. Maar ook door de oude dennenbossen in de binnenduinen.Tijdens het broedseizoen (t/m 15 juli) is het noordelijke deel van de route door de Meeuwenduinen echter afgesloten. Je kunt daar dan wel de blauwe route volgen.
De route is (met een aanlooproute) bereikbaar vanaf de bushalte in Dorp Westenschouwen (o.a. bus vanuit Zierikzee / Rotterdam Zuidplein).
Boswachterspad Meeuwenduinen © Wandelnet