Geef eens een wandeling cadeau

Geef eens een wandeling cadeau

13 juni 2024 - Ernst Koningsveld

Herken je dit: je gaat naar een verjaardag of feestje en vraagt je af: “Wat moet ik nou weer als cadeau geven?” Heb je er wel eens bij stilgestaan dat je ook wandelen cadeau kan geven? Je kan dan natuurlijk denken aan een wandelgids, een handige drinkfles voor onderweg of een blitse zonnehoed. Maar wat ook kan: geef eens een dagje samen wandelen cadeau!

Wandelcadeau hoofdfoto met strik 3 © Ernst Koningsveld.jpg

© Ernst Koningsveld

Sinterklaas gaf me dit cadeau

Sinterklaas gaf mij in december misschien wel het mooiste cadeau van de afgelopen jaren: een dagje wandelen met nicht Hanna en een dagje met haar man Jasper. Toen de datum voor de eerste wandeling geprikt was, hadden we afgesproken elkaar te treffen op station Utrecht. Ik had aangegeven dat ik het leuk zou vinden als ik tevoren niet wist met wie ik die zaterdag zou gaan wandelen. Tot mijn verrassing stond daar het hele gezinnetje, en moest ik een lootje trekken om te bepalen met wie ik vandaag ging wandelen. Het werd Jasper.

Cadeau Han en Jap

Het cadeau van Sinterklaas © Hanna en Jasper

De eerste wandeldag

We namen de trein naar Arnhem voor de NS-wandeling Warnsborn. Toen we vlak voor Arnhem in de afremmende trein opstonden, ging Jasper door zijn rug. “O jee, wat balen voor hem! Maar daar gaat ook ons uitje!” dacht ik. Maar na wat waterdrinken, paracetamol, rust en wat oefeningen durfde hij het toch aan. We spraken af dat zodra hij zou voelen dat doorlopen onverstandig was, we zouden stoppen en met bus of taxi verder zouden gaan.

Respect! Jasper hield het de hele route tot station Wolfheze vol, 20 km met 200 hoogtemeters! Onderweg hadden we volop de tijd om elkaar te spreken over de dingen die ons beiden echt bezig­houden, in alle rust met z’n tweeën. Wat een rijkdom, alle tijd voor elkaar, en dat in een schitterende omgeving.

Wabdelcadeau dag 1-3 © Ernst Koningsveld

Even rusten op weg naar Wolfheze © Ernst Koningsveld

Bekijk de wandeling

De volgende dag

Zondagochtend om half acht belde Hanna met de mededeling dat ze de vorige dag haar teen gestoten had, en dat die nu zo blauw was dat wandelen vandaag echt niet zou lukken. “Dan heb ik nog langer om me op het wandelen met jou te verheugen!” schijn ik als eerste reactie te hebben gezegd. Drie weken later wandelden we van Dieren naar Velp, de prachtige NS-wandeling Veluwezoom. We hebben heel wat afgepraat. Maar ook liepen we stukken in stilte; en toch echt in verbinding met elkaar. Absoluut ‘quality time’ voor ons allebei.

Zalig wandelen door de Onzalige Bossen © Ernst Koningsveld

Zalig lopen in de Onzalige Bossen © Ernst Koningsveld

Bekijk de wandeling

Ook nog een wandelcadeau van beide zonen

Begin juni wandelde ik met onze beide zonen, 43 en 45 jaar oud. Dat was een cadeautje van ze voor mijn 75e verjaardag. Dit uitje begon met een bezoek aan het recent geopende hospice dat onze jongste zoon en zijn compagnon als architecten hebben ontworpen; heel bijzonder. Aansluitend wandelden we rondom Culemborg. Ondanks een check vooraf op de website bleek het beoogde lunchrestaurant toch op maandag gesloten. Dat was natuurlijk even een onaangename verrassing. Maar de keerzijde is dat ik kon zien hoe de mannen daar nuchter op reageerden. Maarten had in een mum van tijd een andere lunchplek gevonden, niet al te ver weg, en Pieter bijna net zo snel een alternatieve wandeling op zijn telefoon getoverd (met de app van Komoot). Met zijn drieën lopen is natuurlijk anders dan met zijn tweeën, en is het een andere vorm van elkaar spreken. Maar op deze wandeling hebben we weer eens echt tijd en aandacht voor elkaar gehad. Dierbaar, en een heel fijn verjaarscadeau!

Vader en zonen voor Hospice Nocturne, Culemborg © Ernst Koningsveld

Vader en zonen voor het net gebouwde hospice Nocturne in Culemborg © Ernst Koningsveld

Andere wandelcadeaus

Zoals in de intro al vermeld is er een scala aan wandelgidsen, wandelboeken en wandelattributen waar je een mooi cadeau van kan maken. Kijk eens in de webwinkel van Wandelnet, snuffel rond in de boekhandel, of kijk eens wat de buitensportwinkel te bieden heeft. En wie weet doe je er ook nog een gezamenlijke wandeling bij! Persoonlijk vond ik het bijzonder waardevol om een wandeling cadeau te krijgen; het gaf me niet alleen de gelegenheid om van de natuur te genieten, maar vooral om tijd door te brengen met mijn dierbaren. Echt een mooi en betekenisvol cadeau!

Ga naar webwinkelZoek wandelroute

Lees meer over