Grote Rivierenpad: ontdek de 4-daagse variant Rottemeren
Afgelopen zomer schreven we over 5 mooie etappes op het Grote Rivierenpad. Van zo’n lang pad kan je in één blog natuurlijk lang niet alle mooie plekken belichten. Dit keer beschrijven we een van de varianten van de route, namelijk de langste: Rottemeren Met ruim 60 km is die voor veel wandelaars geschikt om in 3, 4 of 5 etappes te lopen; wij beschrijven de 4-daagse. Deze variant kun je heel goed lopen als voorbereiding op een langer avontuur op een Lange-Afstand-Wandelpad of Streekpad! Variatie is er in overvloed; en net naast dit traject blijkt ook nog een pareltje te vinden.
Rottemeren met de Pekhuisbrug © Recreatieschap Rottemeren
Dag 1: Loetbos – Nieuwerkerk a/d IJssel (15,3 km)
Je eerste wandeldag begint in het mooie Loetbos (bushalte Lekkerkerk De Loet; parkeerplaats). Na het bos kom je al gauw in open land en loop je over tiendwegen. De tiendweg richting Gouderak is een van de 55 historische tiendwegen die in Nederland bekend zijn. Ze zijn tussen 1100 en 1500 aangelegd op een veenkade en steken boven het landschap uit. In het leuke plaatsje Gouderak neem je het veer en loopt vervolgens langs de rivier naar Nieuwerkerk (station; bus).
Tiendweg nabij Gouderak © Ernst Koningsveld
Dag 2: Nieuwerkerk a/d IJssel – Terbregge (17,8 km)
Het eerste stuk gaat over een groenstrook tussen woonwijken. Al gauw ga je richting Zevenhuizen, en vandaag loop je in de natuur. Het pad gaat om de in 2013 geopende Willem Alexander roeibaan heen. De sluis in de Rotte is een idyllische plek, goed om even rust in te lassen. Verderop zie je de fotogenieke Pekhuisbrug. Via het Hoge en het Lage Bergse Bos bereik je eindpunt Terbregge (bushalte Molenhoek). Deze bossen liggen deels op een forse heuvel, waar allerlei recreatie is, waaronder een skibaan.
Hoge Bergse Bos © Mapio
Dag 3: Terbregge - Schiedam Kethel (11,5 km)
Hier volg je de Rotte, de rivier waaraan Rotterdam zijn naam dankt. Hij kronkelt eerst langs, dan een stuk door de stad. Je komt langs korenmolen De Vier Winden en de Prinsenmolen aan de Bergse Voorplas en loopt door Hilligersberg met architectuur die de rijkdom van destijds weerspiegelt. Dan wordt het weer rustiger; aan de rand van de grote stad vind je echt nog rust. Onder de snelweg A13 door kom je in Overschie, een dorp met veel oude gebouwen en een heel eigen sfeer, en zijn fraaie Hoge Brug over de Schie. De spoorlijn bij Kethel kruis je via een ingenieus systeem van fietsersbrug en tunneltje. De etappe eindigt in het aardige gehucht Kerkbuurt (bushalte Schiedam De Gaarden is 500 m van hier).
Rijs- en Daalpad © Ernst Koningsveld
Dag 4: Schiedam Kethel - Maasland (17,4 km)
Met uitzicht op Delft, met zijn Nieuwe Kerk, loop je door weilanden naar het mooi gelegen Schipluiden. In het groen tussen de steden Delft en Schiedam liggen de Vlietlanden van Midden-Delfland, een laagveengebied dat nooit is ingepolderd; bijna uniek in Nederland. Je moet het water even oversteken met een kettingveerpont (zelfbediening) van de Vlaardingse kant naar de Maaslandse. Het laatste stuk loop je over een jaagpad, waarlangs in vroeger tijden de schepen door paarden of mannen werden voortgetrokken. Aan het eind is een rondje door Maasland zeker aan te bevelen (bushalte Maassluis Viaduct; het station Maaslsluis is 1,5 km verder).
Volkstuinderij Blijdorp © Ernst Koningsveld
Pareltje: Volkstuinderij Blijdorp
In de intro noemden we al een pareltje. Als je in de etappe Terbregge - Schiedam Kethel op het Rijs- en Daalpad zo’n vijfhonderd na molen De Speelman (en 100 meter voor de Kleine Schiebrug) een pad door grasland naar rechts inslaat, kom je na zo'n 100 meter via een hek op het terrein van Volkstuinderij Blijdorp, opgericht in 1934. Overdag ben je hier welkom. Leuk om te zien hoe ieder hier een eigen invulling geeft aan tuin en gebouwtje. Het is, vooral door de week, een oase van rust, en dat zo vlak bij de grote stad. Het extra ommetje van ruim een kilometer meer dan waard.