Wandelen met het Flevo-landschap

Wandelen met het Flevo-landschap

19 augustus 2024 - Ernst Koningsveld

In elke provincie van Nederland is een provinciaal 'Landschap' actief in het beheer, bescherming en ontwikkeling van natuur, landschap en erfgoed. In hun natuurgebieden bieden zij niet alleen ruimte aan de natuur, maar ook aan de wandelaar. In 2024 publiceren we elke maand een blog over één van de Landschappen, na een gesprek met een of meer medewerk(st)er(s) van de organisatie. Zo ontdekken we op welke manier de organisaties bijdragen aan de mogelijkheden voor wandelen. Deze maand staat het Flevo-landschap in de schijnwerpers met Norbert Kwint.

Natuurpark Lelystad © Ernst Koningsveld.jpg

Natuurpark Lelystad © Ernst Koningsveld

Het Flevo-landschap

Waar alle elf andere provinciale landschapsorganisaties rond de negentig jaar oud zijn, bestaat Stichting het Flevo-landschap pas sinds 1986. In hetzelfde jaar waarin de provincie Flevoland ontstond, is deze stichting voor natuurbeheer en -beleving opgericht. Vrijwel alle natuur in deze provincie is door mensen ontworpen en aangelegd; op enkele plekken, zoals de Oostvaardersplassen, mocht de natuur zijn gang gaan. Na de drooglegging van de polders is het land ingericht, waarbij natuur op vele plekken de ruimte kreeg. Na zo’n veertig jaar weet de natuur overigens ook heel goed een eigen weg te kiezen.

Natuurpark Lelystad

Norbert Kwint, Coördinator Natuur- en landschapsbeleving, leidt me rond in het uitgestrekte Natuurpark Lelystad, de enige plek in Nederland waar je elanden kunt zien. Hier hebben verschillende grote zoogdieren hun leefgebied, waaronder wisenten, edelherten, wilde zwijnen en dus elanden. Daarnaast zijn er ook kleinere dieren te vinden, zoals de bever, muskusrat, otter en heel veel vogelsoorten. Ook het groen is er rijk vertegenwoordigd, zowel in omvang als in soortenrijkdom.

Norbert Kwint © Ernst Koningsveld

Norbert Kwint © Ernst Koningsveld

Het Flevo-landschap wil mensen en natuur verbinden, en doet dat door beleving centraal te stellen. Beleven is kijken, luisteren, ruiken, ervaren, vooral door er doorheen te lopen. De stichting zorgt voor groepsexcursies te voet, maar ook met een fluisterboot of elektrische wagen. De meeste van die excursies worden door vrijwilligers geleid. Vrijwilligers bemensen ook het bezoekerscentrum, waar je veel meer kan leren over de natuur en het landschap. Flevo-landschap heeft nog twee andere bezoekerscentra: bij cultureel erfgoed Schokland en bij Natura 2000-gebied de Lepelaarsplassen nabij Almere.

In het bezoekerscentrum in Natuurpark Lelystad © Ernst Koningsveld 

In het bezoekerscentrum in Natuurpark Lelystad © Ernst Koningsveld

Het beleid van Flevo-landschap

Norbert legt uit dat het landschapsbeleid gebaseerd is op een vierdeling in a, b, c en d, waarbij per categorie is bepaald hoeveel ruimte beleving en toegankelijkheid krijgt ten opzicht van natuurwaarde en -beheer. In de a- en b-gebieden zijn de voorzieningen het meest uitgebreid. In de c- en d-gebieden veel minder. Enkele zijn niet-toegankelijk, maar wel goed beleefbaar. Natuurpark Lelystad valt in de eerste categorie. Hier is het de bedoeling dat mensen de natuur een vaste plek in hun leven kunnen geven. Om die reden wordt er ook gewerkt aan wandelnetwerken om zo de afstand tussen wonen en natuur beleven nog kleiner te maken. De gesloten gebieden herbergen kwetsbare natuur, waar plant en dier zich zonder verstoring door de mens kunnen ontwikkelen. Slechts enkele van de meer dan 50 gebieden die Flevo-landschap beheert vallen in deze categorie. Voorbeelden zijn het Heggenlandschap bij Biddinghuizen, de Burchtkamp midden in Flevoland en het Gorzenveld nabij de Stichtse brug.

Om het beleid houvast te geven richt Flevo-landschap zich specifiek op vier doelgroepen. De ‘inzichtzoeker’ die alleen of in kleine groepen steeds meer van de natuur wil weten. De ‘verbindingszoeker’ die meestal in groepsverband de natuur vooral wil beleven. De ‘rustzoeker’ die al dan niet met enkele anderen de rust van de natuur wil ervaren en die primair zelfvoorzienend is. De ‘avontuurzoeker ís op zoek naar verrassende elementen in de natuur, en wil daar ook wel wat voor bijdragen.

Wilde zwijnen met jongen in Natuurpark Lelystad © Ernst Koningsveld

Wilde zwijnen met jongen in Natuurpark Lelystad © Ernst Koningsveld

Wandelen in Flevoland

Flevo-landschap zette twaalf, bewegwijzerde wandelingen uit in hun gebieden. Die wandelingen kan je allemaal vinden op de website. De meeste zijn niet al te lang (3,5 tot 7 km) en dat sluit aan op de behoeften van hun doelgroepen. Voor de echte doorstappers biedt Flevo-landschap het Knarpad van 18 km. Daarnaast is er natuurlijk lange-afstand-wandelpad het Pionierspad dat de hele provincie doorkruist en door meerdere gebieden van Flevo-landschap loopt. Bovendien kan je in alle andere opengestelde terreinen van Flevo-landschap ook uitstekend wandelen, zij het zonder gemarkeerde routes. Verdwalen zal je niet snel, uitgekeken raak je nog minder. De natuur in dit jonge deel van Nederland is verrassend divers en overal prachtig.

Meer lezen over Flevo-landschapBekijk wandelingen


Wil je nog wat meer wandelkilometer maken in Flevoland? Het Pionierspad voert dwars door Flevoland en gaat ook door prachtige stukken natuur van Flevo-Landschap.

Lees meer over