Donateur in de spotlight: Irma Mozer

Donateur in de spotlight: Irma Mozer

19 oktober 2024 - Ernst Koningsveld

Soms zijn ze herkenbaar aan de wit-rode wandelpin op hun rugzak of jas. Het zijn er ruim 11.000: donateurs/ambassadeurs van Wandelnet. Wie zijn het, wat doen ze en wat zijn hun wandelmotieven? Je kunt het lezen in deze rubriek: Donateur in de spotlight. In dit artikel lees je over Irma Mozer, zij is al een flink tijdje donateur van Wandelnet.

Irma Mozer © Ernst Koningsveld.jpg

Irma Mozer op deze regenachtige ochtend © Ernst Koningsveld

Kun je je kort voorstellen?

“Ik ben Irma, zesenvijftig jaar. Ik heb een flink aantal jaren in het Montessori basisonderwijs gewerkt, maar werk momenteel niet. Ik kom van oorsprong uit Nijmegen. Na een flink aantal jaren in Haarlem te hebben gewoond, wonen we nu alweer een aantal jaren in een Zweeds huisje in Almere Oosterwold. Dat we daar konden gaan wonen was een lot uit de loterij. Eigenlijk wilden we naar Zweden emigreren, maar met twee dochters die in Nederland zouden blijven wonen was dat geen optie.”

Wat heb je met wandelen?

“Ik heb niet altijd zoveel gewandeld als nu. Vroeger fietsten we veel, ook in vakanties. Met mijn oudste dochter ging ik elk jaar een week op fietsvakantie, een feestweek! Mijn nieuwe man hield meer van wandelen, en sindsdien doen we dat. We gingen ook op wandelvakantie en kampeerden dan; de vrijheid die dat geeft is geweldig."

Irma vertelt dat ze acht jaar geleden te maken kreeg met een burn-out. "Ik voelde dat wandelen naar Santiago de Compostella me zou helpen. Gelukkig was dat zowel op mijn werk als thuis te regelen. Ik ging alleen op pad met de tent en alles in de behoorlijk zware rugzak. Eigenlijk ben ik wel een ‘Einzelgänger’, dus het stuk door België en Frankrijk beviel me heel goed. Eenmaal op de Camino Francés in Spanje kwam ik in de drukte van al die pelgrims. Een kamer delen en flink wat uren per dag op anderhalve vierkante meter zonder privacy leven, dat was behoorlijk wennen. Maar uiteindelijk was dat ook heel goed voor me. Sindsdien vergelijk ik wandelen met je levensweg, of omgekeerd. Stap voor stap kom je heel ver en wanneer je iets nodig hebt dan komt het vanzelf op je pad. Gewoon maar zien wat er op je pad komt en dat accepteren. Geniet van het moois dat langskomt, en van de ontmoetingen. En vooral doorgaan, ook als het wel eens tegenzit. Nu loop ik veel in Nederland en zie hoe mooi en afwisselend ons land is.”

Op de Camino © Irma Mozer

Op de Camino © Irma Mozer

Hoe kwam Wandelnet op je pad?

“Ik leerde Wandelnet kennen van de wandelgidsen van de Lange afstandswandelingen en Streekpaden. Ik loop het liefst met zo’n gids in de hand en vind mijn weg graag op die duidelijke kaarten met fijne achtergrondinformatie erbij.”

Waarom steun je Wandelnet?

“Ik was al jaren geleden donateur van de Fietsersbond, en nu wandelen meer bij ons past, kon Wandelnet er ook wel bij. Beide zijn organisaties die zulk goed werk doen. Al die paden die er maar liggen, vrij om te gebruiken. Ik overweeg ook om vrijwilliger te worden als veldmedewerker. Nu ben ik al vrijwilliger bij buitencentrum Almeerderhout (van Staatsbosbeheer). Ik sta in de winkel van het buitencentrum. En in de zomermaanden rijd ik af en toe op onze elektrische Beverbus voor de kruidensafari, of om wat te vertellen over het Almeerderhout. En wel passend bij de rest: we hebben sinds kort ook een onderkomen voor ‘Fietsers Welkom’, waar natuurlijk ook wandelaars welkom zijn.”

 Goois Natuurreservaat Spanderswoud © Ernst Koningsveld

Op Goois Natuurreservaat Spanderswoud © Ernst Koningsveld   

Heb je nog een wandeltip?

“Ja, ga eens wandelen in Goois Natuurreservaat Spanderswoud, tussen Hilversum en Bussum. Ik koos dat daarom voor onze gezamenlijke wandeling van vandaag. Het is hier zo prachtig, en op een relatief kleine oppervlakte is er zoveel diversiteit. Zelfs op een ochtend als vandaag, met behoorlijk wat regen, is het hier ongelofelijk fijn rondstruinen.”

Ga je gebruik maken van deze tip? Kies dan bijvoorbeeld voor de OV-stapper Gooise Lusthoven, die door het Spanderswoud loopt, of volg etappe 8 van het Trekvogelpad, dat het bos op de kortste manier doorkruist. Maar om het echt goed te ervaren, neem vooral de tijd om af en toe een zijpaadje in te slaan en het gebied in al zijn schoonheid te ontdekken.

Bekijk OV-stapper Gooise LusthovenBekijk Trekvogelpad, etappe 8

Ook donateur?

Ben jij geïnspireerd geraakt door het verhaal van Irma en heb jij ook hart voor wandelen?

Wordt donateur

Ben jij donateur van Wandelnet en mogen we jou benaderen voor een interview? Stuur dan een e-mail naar Ernst Koningsveld, webredactie Wandelnet.

Lees meer over