Verken de Hondsrug met de OV-stapper

Verken de Hondsrug met de OV-stapper

1 november 2024 - Marleen Lekkerkerk

Deze OV-stapper (voormalige NS-wandeling) loopt over het noordelijk deel van de Hondsrug in Groningen en Drenthe. Het is een zeer afwisselende route van 15 km door een kleinschalig landschap met weilanden, akkers, bos en veen. En vergeet de hunebedden en de verrassende horecagelegenheden niet! 

Hunebedden Midlaren.JPG

Hunebedden in Midlaren © Marleen Lekkerkerk

Je begint je wandeling bij station Haren en gaat naar het zuiden richting Zuidlaren. De route bestaat uit een aanlooproute door Haren en sluit dan aan op het Pieterpad etappe 3 (en eventueel een stukje van het Drenthepad etappe 9). Dit maakt de totale lengte van de wandeling 15 km, waarvan je bijna driekwart over onverharde paden loopt.   

Haren

Vanaf het station loop je door de bebouwde kom van Haren waar veel groen aanwezig is. In een park kun je even bijkomen van de reis naar het noorden bij een vijver en een hertenkamp met damherten. Aan de rand van Haren loopt de route langs het kantoor van het Groninger Landschap. Na de tuin en de boomgaard, waar juist de meidoornheg 'geschoren' wordt, kom ik uit op een zandpad. Vanaf hier kan ik de wit-rode markering van het Pieterpad volgen.

vijver Haren (rechtgezet)

De vijver in Haren © Marleen Lekkerkerk

Zandwegen en de Onneresch

Het loopt prettig over de verschillende zandwegen die nu volgen. Je hebt een mooi uitzicht over de aangrenzende weilanden, omzoomd door bomensingels. Met een trap ga je omhoog een dijk op. Als je boven bent, kijk je ineens op een 'streng' van spoorlijnen met een ijzeren spoorbrug eroverheen. Na een weg met wat vrijstaande huizen bereik je de Onneresch. Hier beheert de burgercoöperatie Land van Ons de landbouwgrond op een natuurinclusieve manier, waarbij de biodiversiteit en een gezond bodemleven voorop staan.

Onneresch Hondsrug

De Onneresch © Marleen Lekkerkerk

Appèlbergen en het Noordlaarderbos

De route gaat abrupt van het akkerland het bos van de Appèlbergen in (van Staatsbosbeheer). De klemtoon van deze naam ligt in de volksmond op de 'e', omdat het bos vroeger een militair oefenterrein was. Er is nog een open gedeelte: het Grote Veen, waar de waterstand verhoogd is om de veenvorming weer op gang te brengen. Enkele bomen die in het veen stonden, hebben dit niet overleefd.

Grote Veen Appelbergen

Het Grote Veen © Marleen Lekkerkerk

Bij het volgen van de kronkelpaadjes door het bos blijken de markeringen van het Pieterpad waardevol, want een routebeschrijving is hier moeilijk te volgen. Na een aantal landwegen kom ik in het volgende bos, het Noordlaarderbos (van Natuurmonumenten). Hier ligt het 'Natuurvriendenhuis De Hondsrug' van Nivon Natuurvrienden, waar je niet alleen kunt overnachten, maar waar je ook een koffiestop kunt houden. De OV-stapper en het Drenthepad volgen hier de Duinweg rechtdoor, maar het Pieterpad gaat hier een stukje door het bos, en eerlijk gezegd heeft dat mijn voorkeur. De routes komen weer op hetzelfde punt uit. Een bord verwijst de wandelaars dan naar de vlakbij gelegen rustplek 'Kom 'es Ann', een gezellig ingericht tuinhuisje waar je zelf je koffie of thee kunt pakken tegen een vrijwillige bijdrage. Het is ook een mini-galerie en je kunt er zelfs slapen op de slaapbank (Vrienden op de Fiets of B&B).

Mid- en Zuidlaren

Na het dorpje Midlaren, dat tussen Noordlaren en Zuidlaren in ligt, kom je langs verschillende keuterboerderijen. Ingeklemd tussen twee van die oude boerderijtjes liggen twee hunebedden. Natuurlijk moet je hier even een bezoekje aan brengen als je hier toch bent. Na de hunebedden kun je alweer koffie met appelgebak krijgen bij de zorgboerderij Midlaren. Een zandweg leidt je vervolgens over akkers waar gedeeltelijk de groenbemester rammenas staat te bloeien. Een groenbemester wordt na de oogst van een landbouwgewas, bijvoorbeeld graan, ingezaaid om het uitspoelen van de meststoffen naar het grond- en/of oppervlaktewater te verminderen. Dan loop je Zuidlaren in, een dorp met maar liefst zeven brinken. Op de grootste brink wordt elk jaar de beroemde paardenmarkt gehouden en er is elke vrijdagmiddag een warenmarkt. Hier kun je de bus nemen, zowel naar Haren en Groningen als naar Assen.

Kerkbrink Zuidlaren

De Kerkbrink in Zuidlaren © Marleen Lekkerkerk

Bekijk OV-stapper Hondsrug

Lees meer over