Wandelen in Twente: drie mooie routes bij Markelo

Wandelen in Twente: drie mooie routes bij Markelo

14 november 2024 - Marleen Lekkerkerk

Omdat er een paar mooie herfstdagen worden voorspeld en ik zin heb om er nog een paar dagen op uit te gaan, boek ik een arrangement met twee overnachtingen in de buurt van Markelo. Even kijken op de website van Wandelnet en kijk eens aan, ik vind een paar wandelroutes die precies bij mijn verblijf passen: de tweedaagse OV-stapper Markelose Berg van Goor naar Rijssen (totaal 34 km) en de Roots-wandeling Markelose Bulten (13,4 km). Op naar Twente!

Nijenhuis Markelo.JPG

Havezate Nijenhuis © Marleen Lekkerkerk

Dag 1: Landgoederen, Diepenheim en de Schipbeek

De eerste dag reis ik met de trein naar station Goor en begin aan de OV-stapper, die gebaseerd is op het Overijssels Havezatenpad van Nivon Natuurvrienden, uitgebreid met aan- en aftakroutes naar de stations. De eerste dag wandel je van station Goor langs de fraaie havezaten Weldam en Nijenhuis naar Diepenheim. Via de Boven-Regge en havezate Westerflier gaat het verder langs de Schipbeek.

Ik merk meteen dat OV-stappers (voormalige NS-wandelingen) soms niet helemaal actueel zijn; bij het perron-einde waar de route zou starten, is er nu een hek geplaatst. Je kunt tegenwoordig vanaf het station meteen naar het wandelpad. Dan loop je wel meteen in het groen en langs een vijver, dus wat mij betreft toch een goed begin. Even later volgt zelfs nog een vijver, voordat je de trap op gaat naar het Twentekanaal. Na de brug loop je naar het eerste landgoed op de route: Weldam. Al snel dient zich het tweede landgoed aan: Nijenhuis (niet te verwarren met het kasteel bij Heino), dat samen met Westerflier aan de andere kant van Diepenheim een dubbellandgoed vormt. Daartussen ligt dus Diepenheim, het Twentse stadje van kunst en cultuur.

Diepenheim

Diepenheim © Marleen Lekkerkerk

Na Café de Viersprong ga je het spoor over. Er is tegenwoordig geen overgang meer, maar een heuse trap voor wandelaars (en mountainbikers). Na het spoor volg je de wit-rode markeringen van het Overijsselse Havezatenpad naar de Schipbeek, een al eeuwenoude gegraven watergang waarover veel transport heeft plaatsgevonden. Eén kant van de sloot heeft nu een natuurvriendelijke oever en er is een vistrap aangelegd.

De Hoestinkhof

Voordat ik eigenlijk de eerste dag van de OV-stapper (en etappe 5 van het Havezatenpad) heb afgerond, wend ik mij af van de Schipbeek en loop ik naar de Hoestinkhof, een sfeervol pension / B&B, waar je prima kunt verblijven tijdens deze meerdaagse wandeltocht. Het bevindt zich in een voormalige boerderij uit de 19e eeuw in het buurtschap Stokkum, een beschermd dorpsgezicht. Het ontbijt wordt geserveerd in het theehuis (vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag open, in de zomer ook op donderdag).

Dag 2: Markelose Bulten

Vandaag heb ik een 'tussendag' gepland voordat ik weer verder ga met de OV-stapper en wandel ik de Roots-route bij Markelo. Een wandeling die voor een groot deel over Landgoed Weldam loopt en langs drie heuvels: de Markelose Berg, de Hulpe en de Herikerberg. Uiteraard kun je ook één nachtje verblijven in de Hoestinkhof en meteen verder lopen naar Rijssen. Om de Roots-route op te pakken, moet ik wel eerst naar Markelo lopen. Dat is ruim 3 km en omdat je deze afstand na de wandeling ook weer terug moet lopen, maakt het de wandeling zo'n 7 km langer.

Het eerste bezienswaardigheidje dat ik tegenkom is een Mariakapelletje, dat ook deel uitmaakt van de Kerkepaden-Tichelroute Markelo.

Mariakapel Markelo

Het Mariakapelletje ten zuiden van Markelo © Marleen Lekkerkerk

Als je het bos in loopt liggen daar grafheuvels, maar deze zijn aan het zicht onttrokken door de woekerende Amerikaanse vogelkersen. De Belvedère op de top van de Herikerberg, is niet te missen. Het is een voormalige uitkijktoren, gebouwd door de toenmalige eigenaar van landgoed Weldam en nu in gebruik als particulier woonhuis. In het bos verderop liggen diepe geulen waar vroeger leem werd gedolven als grondstof voor steenbakkerijen (nu motorcrossbanen). Bij een schuilhut staat een oud smalspoortreintje dat vroeger werd gebruikt voor het transport van de leem.

Na het dorp Markelo rest je nog een 'beklimming' van de Markelose Berg. Bovenop staat het indrukwekkende Verzetsmonument van de provincie Overijssel, waar elk jaar de herdenking plaatsvindt. Na dit rondje loop ik langs molen De Hoop terug naar de Hoestinkhof.

Dag 3: Markelo, De Borkeld en Rijssen

Ik pak de route van de OV-stapper / Havezatenpad weer op bij de Schipbeek en loop via kleine asfaltweggetjes richting Markelo. In het bos van de Kattenberg bevindt zich een onderduikershol, waar Joodse families in de oorlog uit handen van de bezetter probeerden te blijven. Net als gisteren loop ik even door Markelo en zet dan koers naar De Borkeld.  Dit natuurgebied ligt op een uitloper van de Sallandse Heuvelrug en bestaat uit een afwisselend landschap van bosjes en uitgestrekte heidevelden met verspreid staande dennen en jeneverbessen, maar ook plassen die zijn ontstaan door leemwinning. De afgelopen jaren zijn werkzaamheden uitgevoerd om de heide ruimte te geven en natuur te herstellen. Als laatste wordt nu het afgegraven veraarde veen afgevoerd met vrachtwagens.

De Borkeld

De Borkeld © Marleen Lekkerkerk

Voordat ik de A1 oversteek kom ik langs een indrukwekkend dicht begroeid jeneverbesstruweel, dat er gezond en vitaal uitziet. Het is gelukkig gespaard gebleven bij de aanleg van de A1. Het bos na de snelweg is echter helemaal overgenomen door Amerikaanse eiken, snelgroeiende bomen die het winnen van de andere bomen.

Net als bij Markelo was er ook in Rijssen een smalspoorlijn naar de steenfabrieken. Je kunt er nu een toeristisch ritje mee maken. Na het laatste landgoed van deze dagen, Oosterhof met horeca en musea, loop ik naar station Rijssen.

Bekijk OV-stapper Markelose BergBekijk Roots-wandeling Markelo

Lees meer over