Bevrijdingspad in Zeeland - Wandelen in het spoor van de Bevrijder
Zaterdag 26 oktober ontving Anita Pijpelink, Gedeputeerde in de provincie Zeeland, het eerste exemplaar van de wandelgids ‘Slag om de Schelde’. De gids hoort bij het Bevrijdingspad; een nieuwe, gemarkeerde wandelroute van 135 km langs plekken die een belangrijke rol speelden tijdens de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Zeeland.
Herkenningspunten van de bevrijding
Veel plaatsen langs het Bevrijdingspad herinneren aan de toenmalige strijd. Een van de belangrijkste gebeurtenissen tijdens de Slag om de Schelde in 1944 was de landing van de geallieerden op de stranden bij Vlissingen nadat ze vanuit Breskens de Westerschelde waren overgestoken. Wandelaars komen langs dit strand dat door de bevrijders ‘Uncle Beach’ werd genoemd. Het al bevrijdde Antwerpen kon door deze actie een belangrijke aanvoerhaven worden voor de geallieerde legers. Ook het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp ligt aan het Bevrijdingspad. Het belicht de geschiedenis van Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Rondwandeling
De route start bij het station in Kapelle en gaat via de Westerschelde en de “Zak van Zuid-Beveland” naar Arnemuiden. Vandaar gaat het grotendeels via de kust, langs plaatsen als Zoutelande, Domburg naar Veere en uiteindelijk weer terug naar station in Arnemuiden. De route maakt gebruik van het wandelknooppuntennetwerk, is in één richting beschreven en bewegwijzerd met een eigen logo. Er zijn in totaal acht etappes met een lengte tussen de 12 en 23 km.
Vrijwilligers
De wandelgids ‘Slag om de Schelde” wordt uitgegeven door Stichting Landschapsbeheer Zeeland. Vrijwilligers speelden een belangrijke rol in de realisatie van het Bevrijdingspad: vrijwilliger Theo Klanke ontwikkelde de route en schreef de wandelgids. De route kwam tot stand in nauwe samenwerking met het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp en het Polderhuis in Westkapelle. Met elkaar ontwikkelden zij een prachtig pad en een eerbetoon aan de bevrijders van destijds.