Wandelen tijdens Dag van de Duinen
Tweederde van de Nederlandse kust grenst aan de Noordzee, meer dan 350 km. En wie Noordzee zegt, ziet uitgestrekte stranden met duinen. Duinen die zorgen voor een vakantiegevoel en wandelplezier, maar veel belangrijker zijn ze als verdedigingswerken en als waterzuiveringsinstallatie.
Foto: duinen Noord-Holland, © Lea van Someren
Alle reden om onze duinen met zijn bijzondere flora en fauna zorgvuldig te bewaken en te behouden. Daarom organiseert de stichting Duinbehoud jaarlijks de landelijke Dag van de Duinen. Dit jaar op zaterdag 17 september, om precies te zijn.
Wandelen in de duinen
Stichting Duinbehoud organiseert excursies op diverse plaatsen in het land. Je gaat op pad met een duinconsulent en ontdekt tijdens je wandeling de veelheid aan planten en dieren in de duinen. Een leerzame en leuke ervaring.
Je kunt natuurlijk ook zelf aan de wandel op een van de vele routes van Nederlands Kustpad 1, 2 of 3. Ontdek zelf de verschillen tussen het strand en de duinen in Zeeland en die van de Hollandse kust. Of ga op zoek naar strandpalen zo mooi in beeld gebracht door Martijn de Groot.
Wandeltip 1: Zoutelande - Domburg
Afstand: 15,1 km
Markering: wit-rood
Ooit gedacht dat je op de Zeeuwse Rivièra zou wandelen? Echt het kan: op de stranden van Zoutelande, Dishoek en Westkapelle. Je passeert de Westkapelse Kreek, ontstaan nadat de dijk was doorgebroken bij een bombardement in oktober 1944, en wandelt verder naar Domburg te midden van blanke duinen.
Foto: duinen Zeeland, © Jolanda Denekamp
Wandeltip 2: Station Haarlem - Santpoort
Afstand: 18,3 km
Markering: wit-rood
Op deze route loop je dwars door het Nationaal Park Zuid-Kennemerland met zijn hoge duintoppen en bossen met eeuwenoude eiken. Duinen, strand en zee. Op de Dag van de Duinen is dit ook een prachtige wandeling.
Foto: Kennemerduinen, © Henrie van Zoggel
Bekijk wandeling
Doe mee met de fotowedstrijd
En loop je daar zo door de duinen of over het strand, dan maak je ongetwijfeld wat foto’s. Stuur je mooiste foto in en zie jouw foto geplaatst in het tijdschrijft DUIN.