Wandelpin Krijtlandpad al op veel rugzakken
Wandelnet bracht ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van Krijtlandpad een mooie wandelpin uit. Wandelaars zijn er blij mee, de pin is al op veel rugzakken te zien.
De nieuwe wandelpin is een schot in de roos. Henk van Geerenstein, coördinator relaties en financiën bij Wandelnet: “Direct na de lancering in onze nieuwsbrief Lopende Zaken en op de Facebookpagina van het Krijtlandpad stroomden de bestellingen binnen. Het is altijd leuk om te zien dat de bestellingen uit alle winstreken van Nederland komen; Nijmegen, Alkmaar, Sint-Oedenrode, Den Haag, Enschede je noemt het maar. De eerste bestelling kwam uit Nijmegen."
Krijtlandpad vanaf start een succes
De wandelpin is een eerbetoon aan de route die in 1997 direct een vliegende start kende. De Volkskrant kopte destijds met het nieuwsbericht "Krijtlandpad open" de route de wereld in. Een maand later kwam de krant, in samenwerking met lokale hotels, met een "winterwandelarragement" over het Krijtlandpad. Het werd een groot succes.
Rutger Burgers, destijds medewerker bij de Stichting LAW, de voorloper van de huidige Stichting Wandelnet: "Het initiatief voor de wandelroute kwam destijds uit Zuid-Limburg zelf. Er werd bewust gekozen voor een route van 'slechts' 90 km, het moest een wandelavontuur zijn dat de wandelaar in vijf tot zes dagen kon afronden en waarbij je toch alle kwaliteiten van het Zuid-Limburgse landschap te zien zou krijgen. Dat werd ook de basis voor het succes."
Fotograaf en geboren Limburger Wim van der Ende maakte de foto's en teksten voor de eerste uitgave van de wandelgids die bij de route hoort. Wim: "Ik schreef die vooral voor de wandelaars van elders, die moesten kunnen lezen hoe het Zuid-Limburgse landschap was ontstaan, hoe het door de mensen is gemaakt tot wat het nu is en hoe de Limburger er leeft."
Na 25 jaar is de route op een flink aantal plaatsen veranderd. De eerste stap werd gezet toen de Stichting Ark het pad uitnodigde om de route door het nieuwe natuur- en struingebied Wolfhaag te laten gaan. Zo kon een paar kilometer asfalt worden ingeruild voor onverhard wandelen door hoog gras. Meer wijzigingen volgden bij de Cursgroeve, Vaals en Maastricht.
Foto: door wandelaars gevormd pad in struingebied Wolfhaag © Britta Schmidt
Wandelpins verzamelen
Het krijtlandpad is de derde LAW/Streekpad met een eigen wandelpin. Ook van het Westerborkpad en het Elfstedenpad is een wandelpin verkrijgbaar. Het ziet er naar uit dat wandelaars kunnen gaan verzamelen. Henk van Geerenstein: "Het zou mooi zijn als de rugzakken straks volhangen met wandelpinnen van LAW’s en Streekpaden. Met deze drie is er een mooie start. Op de achtergrond zijn we alweer druk bezig met de volgende wandelpin."