Wandelen door Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden

Wandelen door Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden

18 november 2022 - Wandelnet

Nergens in Nederland is het coulisselandschap zo goed bewaard gebleven als in het noordoosten van Friesland. In 2005 werd het gebied uitgeroepen tot Nationaal Landschap. Goed nieuw: je vindt er het 165 kilometer lange Streekpad Noardlike Fryske Wâlden. Op naar het verrassende Friesland!

Elfstedenpad Friese Vlag.jpg

Het Streekpad Noardlike Fryske Wâlden voert door een afwisselend gebied van het landschap. Van de natte gebieden bij Feanwâlden tot de besloten zandgronden tussen Damwâld en Drachten met elzensingels en houtwallen. Mensen die het gebied voor het eerst bezoeken vinden het vaak een ware belevenis.

Wandelen door het Nationaal Landschap

streekpad noardfryskewalden

Het Streekpad is een grote rondgaande wandeling 165 kilometer. Deze is op te delen in 10 dagwandelingen variërend van tien tot twintig kilometer. De route voert van Drachten naar Bergum, Kollum, Buitenpost en Surhuisterveen en dan weer terug richting Drachten.

Bekijk etappes

Eeuwenoude historie

Noardlike Fryske Wâlden is een atypisch gebied voor Friesland. Het gebied kenmerkt zich door kleinschalig boerenland met een rijke flora en fauna, opvallend door zijn kleine percelen, omzoomd door houtwallen, elzensingels en braamstruiken. Boeren hebben de wallen en singels indertijd aangelegd als veekering waardoor er een fijnmazig patroon met een besloten karakter is ontstaan. Met de komst van prikkeldraad verloren de elzensingels en houtwallen hun functie. Gelukkig zagen de boeren tijdig in dat deze landschapselementen bescherming verdienden. Zo is het coulisselandschap goed intact gebleven.

Pingoruïnes

Heb je weleens gehoord van ‘pingo’s’? Het zijn overblijfselen uit de laatste ijstijd. Bevroren grondwater heeft de bodem opgedrukt. Zo ontstonden er heuvels in het noorden en oosten van ons landschap. Toen het warmer werd in Nederland stortten de meeste pingo’s in. Zo ontstonden er kraters die zich vulden met smeltwater, deze worden pingoruïnes genoemd. Nergens in Europa kom je zoveel kratermeren tegen als in deze streek.

Ga je op pad?

De route is in twee richtingen bewegwijzerd met geel-rode markering. Het werk van onze vrijwilligers! Ook kun je gratis een GPX-bestand downloaden of wandelen met de Wandelnet-app. Wil je juist even offline? In de webwinkel vind je de wandelgids.

Lees meer over