Duizenden wandelaars en fietsers op de Afsluitdijk
Wandelaars en fietsers moesten er lang op wachten: de mogelijkheid om weer over de Afsluitdijk te kunnen wandelen of fietsen. Dit weekend kon het weer - éénmalig zoals het er nu uitziet. Op zaterdag 1 en zondag 2 juli gingen zo'n 13.000 fietsers en ruim 800 wandelaars over de 32 kilometerlange dijk tussen Den Oever en Kornwerderzand. Op het nieuwe fietspad langs de Waddenzeezijde van de dijk genoten mensen massaal van frisse lucht en een weids uitzicht over zee.
Wandelaars op de Afsluitdijk tijdens de weekendopenstelling op 1 en 2 juli © Martin Kooijman
Pleidooi voor meer openstellingen
Dat wandelaars en fietsers willen dat de dijk vaker opengaat moge duidelijk zijn. Duizenden mensen trotseerden dit weekend regen en wind tijdens de weekendopenstelling van de Afsluitdijk. De grote opkomst sterkt ons in het belang van de openingen: wandelaars en fietsers willen de dijk zélf kunnen bedwingen. Met de eigen benenwagen of met de fiets. De pendelbus die tijdens de werkzaamheden aan de dijk rijdt kan niet tippen aan het gevoel de dijk zelf ‘bedwongen’ te hebben.
Zo vind ook D66'er en Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken. Zij wandelt het 536 kilometer lange Zuiderzeepad rond het IJsselmeer. "Dit stukje van het Zuiderzeepad had ze niet willen missen," vertelt ze aan columnist Petra de Koning die een stuk van de etappe met Lisa mee liep. Ook op haar Instagram account vertelt van Ginneken over haar wandelervaring:
"Wind tegen. Regen in het gezicht. Zo begon vandaag mijn wandeling over de Afsluitdijk. Ja mensen, dit weekend is de Afsluitdijk, die gerenoveerd en opgehoogd wordt, even opengesteld voor fietsers en voetgangers. Deze kans liet ik niet schieten, als fervent wandelaar. (...) De renovatie van de Afsluitdijk duurt al jaren en duurt nog jaren en al die tijd kunnen fietsers en wandelaars er niet overheen. En dat terwijl zoveel mensen genieten van een flinke fietstocht, of wandeltocht."
Van Ginneken vervolgt:
"De Afsluitdijk is een etappe van het Zuiderzeepad dat ik aan het lopen ben. Een prachtige wandeling rond het IJsselmeer, op de grens van oud en nieuw land." (...) "Vooraf vermoedde ik dat het een mentaal zware wandeling zou zijn, 30 kilometer vrijwel rechte dijk. Maar dat viel me erg mee. Misschien omdat de regen snel ophield. Misschien omdat iedereen die ik tegenkwam erg blij en enthousiast was over de tijdelijke openstelling."
Lisa van Ginneken op Instagram over de weekendopenstelling van de Afsluitdijk © Lisa van Ginneken
Unieke ervaring voor lange afstand wandelaars
Wandelaars en fietsers kwamen vanuit het hele land naar de Afsluitdijk. Zo ook Hans en Ruth uit Limburg. Speciaal voor de weekendopenstelling kwamen zij vanuit Limburg via Friesland naar Den Oever om deze bijzondere etappe (etappe 13) van het Nederlands Kustpad (LAW 5 - 2) af te leggen.
Ruth vertelt: "Het is prachtig om te ervaren dat er een apart wandelpad is gemaakt langs een fietspad voor twee richtingen. Het pad is door de dijk afgesloten van de weg en het oude fietspad. Hoewel er best veel fietsers onderweg waren, hadden we echt de ruimte. Tot het midden van de dijk, hadden we de fietsers langs ons. Omdat aan het einde van de dijk de werkzaamheden de nieuwe paden versperden, moesten de fietsers vanaf Breezanddijk over het oude fietspad. De wandelaars konden verder over het nieuwe pad tot aan de werkzaamheden. Hier moesten we over de dijk en via het oude fietspad verder naar Zurich." Later dit jaar of begin volgend jaar gaan Hans en Ruth verder met het Nederlands Kustpad 3 in Friesland om uiteindelijk in Bad Nieuweschans het pad te voltooien.
"Hoewel we hadden verwacht dat er veel meer wandelaars van deze mogelijkheid gebruik zouden maken, hebben we genoten van onze tocht over de nieuwe afsluitdijk met windkracht 5 op de rug en fraaie Nederlandse wolkenluchten boven ons pad en de Waddenzee," vervolgt Ruth.
Wandelaars op het voetpad van de Afsluitdijk langs de Waddenzeezijde © Martin Kooijman
Ook Martin - fervent lange afstand wandelaar uit Zoetermeer - reisde naar Den Oever om de 32 kilometer lange etappe te voet af te leggen. Samen met een aantal wandelmaatjes genoot hij van het uitzicht op de Waddenzee. "Het was fantastisch om langs de Waddenzeezijde te kunnen lopen. Ik ben al zes keer wandelend over de Afsluitdijk gegaan, maar nooit was het uitzicht zo mooi als nu. Voorheen liep je als wandelaar naast de auto's. Nu zit er een dijk tussen de autoweg en het wandel- en fietspad én hebben wandelaars en fietsers vrij uitzicht over de Waddenzee." Hij vervolgt: "Het was een unieke ervaring om zo'n iconische dijk op deze manier te beleven. Ik was flabbergasted dat ik niet eens het geluid van de voorbijrazende auto's hoorde!"
Werkzaamheden aan de Afsluitdijk
Het wandel- en fietspad op de Afsluitdijk is sinds 1 april 2019 gesloten vanwege werkzaamheden die naar verwachting tot 2025 duren. En dat is jammer. De Afsluitdijk is namelijk een belangrijke en uitdagende etappe in onder andere de lange afstands wandelroute van het Zuiderzeepad (LAW 8 - etappe 25) en het Nederlands Kustpad (deel 2 - etappe 13). De ruim 30 kilometer lange etappe met vaak met prachtige wolkenluchten en nabij de zee is voor veel wandelaars een bijzondere ervaring.
In 2022 schreef Wandelnet - samen met Fietsplatform, wielersportbond NTFU en Fietsersbond - een brief aan de Tweede Kamer waarin wij pleitten voor meer mogelijkheden om te wandelen en fietsen over de Afsluitdijk.
Een gloednieuw fiets- en wandelpad op de Afsluitdijk aan de Waddenzeezijde © Rijkswaterstaat
Het openen van het fietspad is volgens Rijkswaterstaat een ingewikkelde operatie. Er wordt namelijk nog volop gewerkt ter hoogte van de spuicomplexen in Den Oever en Kornwerderzand. De tijdelijke opening is één van de maatregelen om fietsen en wandelen over de Afsluitdijk mogelijk te maken nu de werkzaamheden daar langer duren dan werd gedacht.
Zoals aangekondigd is het fiets- en wandelpad over de Afsluitdijk na 1 en 2 juli weer gesloten vanwege de werkzaamheden aan de Afsluitdijk. Auto's en ander wegverkeer kunnen nog wel gebruik maken van A7 over de Afsluitdijk.